27 listopada 2024

Śledzie z czosnkiem niedźwiedzim

 Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzików. Te robiłam w zeszłym roku, w tym roku powtórka. Są przepyszne! 

Składniki: 

  • 7-8 płatków śledzi matiasów
  • 2-3 ząbki świeżego czosnku
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu 
  • 2-3 listki laurowe 
  • olej 

Sposób przygotowania: 

1. Śledzie opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na około 2 godziny. Jeśli po tym czasie śledzie nadal są słone, można zmienić wodę i nadal je moczyć. 

2. Śledzie wysuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Ząbki czosnku przepuścić przez praskę.

3. W misce umieścić śledzie i wszystkie przyprawy, wymieszać. W słoiku układać warstwami śledzie z przyprawami i plasterkami cebuli. Słoik zalać olejem o neutralnym smaku. 

4. Włożyć do lodówki na 48 godzin. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!