Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzików. Te robiłam w zeszłym roku, w tym roku powtórka. Są przepyszne!
Składniki:
- 7-8 płatków śledzi matiasów
- 2-3 ząbki świeżego czosnku
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 cebula
- 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu
- 2-3 listki laurowe
- olej
Sposób przygotowania:
1. Śledzie opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na około 2 godziny. Jeśli po tym czasie śledzie nadal są słone, można zmienić wodę i nadal je moczyć.
2. Śledzie wysuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Ząbki czosnku przepuścić przez praskę.
3. W misce umieścić śledzie i wszystkie przyprawy, wymieszać. W słoiku układać warstwami śledzie z przyprawami i plasterkami cebuli. Słoik zalać olejem o neutralnym smaku.
4. Włożyć do lodówki na 48 godzin.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!