7 września 2022

Gołąbki bez zawijania z piekarnika

 To już trzecia wersja gołąbków bez zawijania, tym razem z piekarnika. Nam dorosłym smakują, ale dzieci wolą tradycyjne. Dodam jeszcze, że gołąbki bez zawijania najlepiej smakują na drugi dzień.

Składniki:

Gołąbki:

  • 600 g mięsa mielonego ( u mnie łopatka wieprzowa)
  • 1,5 szklanki suchego ryżu
  • 1/2 główki niewielkiej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • majeranek

Sos pomidorowy:

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • sól, pieprz 
  • 1 cebula 
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany 18% 
  • odrobina zimnej wody

Sposób przygotowania:

1. Kapustę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 

2. Ryż ugotować w lekko osolonej wrzątku. Może być ugotowany na półtwardo. 

3. Cebulę pokroić w kostkę, zarumienić na oleju. 

4. W dużej misce umieścić ryż, kapustę, mięso, zrumienioną cebulę, wbić jajko, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest mało klejąca i zwarta, dodaję łyżkę suchej kaszy manny. 

5. Z masy uformować gołąbki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 

6. Przygotować sos. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić w rondlu, po czym wlać wodę lub bulion oraz passatę. Całość gotować około 10 minut.

7. W szklance wymieszać mąkę, śmietanę i zimną wodę. Wlać do gotującego się sosu i chwilkę pogotować. Doprawić pieprzem i solą. 

8. Gotowym sosem zalać gołąbki. Naczynie przykryć pokrywką. Piec w 180*C przez 1 godzinę. Podawać z kluskami śląskimi, ziemniakami lub kaszą. Przed podaniem można posypać siekanym koperkiem. 

Smacznego!!!

Źródło: Instagram, annascooking

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!