9 września 2022

Tarte buraki ma zimę

 Co roku robię buraki z papryką, a od czasu do czasu z chrzanem. W tym roku zrobiłam jeszcze kilka słoików tartych buraków bez jakiś szczególnych dodatków. To będzie dobra baza do zrobienia sałatki do obiadu czy sałatki śledziowej z buraczkami.

Składniki:

  • 5 kg buraków
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki soli 

Sposób przygotowania:

1. Buraki ugotować w łupinach. Ostudzić i obrać. Zetrzeć na tarce jarzynowej.

2. Buraki umieścić w garnku. Porcjami dodawać sól, cukier i ocet - najlepiej doprawić do smaku, bo buraki bywają różne i np. nie będzie potrzeby używania pełnej porcji cukru. Całość chwilę gotować.

3. Gorące buraki umieścić. W słoikach. Dobrze jw ubić w słoikach. Zakręcić i pasteryzować przez 15 minut. 

Smacznego!!!

Źródło: blog MojeTworyPrzetwory


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!