26 października 2017

Szynka w sosie pomidorowo-musztardowym


Składniki:

600 g szynki bez kości pokrojonej na porcje

Marynata:
3 łyżki oleju
suszony majeranek
szczypta chilli
słodka mielona papryka
pieprz

Do sosu:
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
kminek
2 łyżki musztardy chrzanowej
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
bulion 
mąka, zimna woda i śmietana do zagęszczenia

Sposób wykonania:

1. Składniki marynaty wymieszać. Pokrojoną szynkę posmarować marynatą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę.
2. Po tym czasie mięso obsmażyć na patelni z obu stron. W międzyczasie obraną cebulę i czosnek zrumienić na oleju w rondlu, zalać gorącym bulionem, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Do gorącego bulionu przełożyć mięso z patelni. Całość gotować na małym ogniu, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby dodać wody.
3. Gdy mięso będzie miękkie, dodać kminek, obie musztardy i koncentrat pomidorowy. W osobnej misce wymieszać 1 łyżkę śmietany, 1 łyżkę mąki i odrobinę zimnej wody. Wlać do sosu, wymieszać i gotować chwilkę, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
4. Podawać wedle uznania, u nas to ziemniaki i sałatka z czerwonej kapusty (KLIK).

Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Pyszny sos, dobre mięso, więc i takie danie obiadowe musi byś pyszne. Wspaniałe... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!