12 października 2017

Ciasto orzechowo - kokosowe z masą ananasową

Witajcie. Ciasta z orzechami to typowo sezonowy wypiek. W tym roku u nas orzechów niewiele ze względu na wiosenne przymrozki, ale na taki przysmak z pewnością się coś znajdzie :)


Składniki:

Biszkopt orzechowy:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
7 dag mąki tortowej
5 dag mielonych orzechów włoskich
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wkładka kokosowa:
4 białka
1 szklanka cukru
20 dag wiórków kokosowych

Masa ananasowa:
1 puszka ananasów + zalewa
1 budyń waniliowy
20 dag masła
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka

Wierzch:
dowolna polewa lub galaretka i wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

1. Zrobić biszkopt orzechowy: ubić białka i stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę, mielone orzechy i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (24x36cm). Piec w 180 st.C do suchego patyczka.
2. Zrobić ciasto kokosowe: białka ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. Na koniec wmieszać wiórki kokosowe. Ciasto wylać na taką samą blaszkę, w której piekł się biszkopt orzechowy i upiec na rumiano.
3. Zrobić masę: zlać sok z ananasów, jeśli potrzeba to uzupełnić wodą tak, aby uzyskać 1 szklankę płynu. Na soku ugotować budyń waniliowy. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po 1 żółtku, następnie stopniowo dodawać budyń. Na koniec dodać ananasy pokrojone w drobną kostkę i delikatnie całość zamieszać.
4. Przełożyć ciasto (od dołu):
1/2 biszkoptu orzechowego
1/2 masy
ciasto kokosowe
1/2 masy
1/2 biszkoptu orzechowego
Całość zalać tężącą galaretką agrestową. Wierzch oprószyć wiórkami kokosowymi. Schłodzić przed podaniem.

Smacznego!!!

Źródło: 103 ciasta siostry Anastazji

7 komentarzy:

  1. Witam serdecznie bardzo fajnie wygląda to ciasto. Chyba dodam coś podobnego do mojej oferty barmańskiej, http://www.barman-na-wesele-com.pl/ zajmujemy się organizacją wesel oraz cateringiem na weselach oraz przyjęciach sami zobaczcie.

    OdpowiedzUsuń
  2. bajecznie wygląda, idealne do porannej kawki

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie ! :D Muszę wypróbować ten przepis w weekend. Może dodasz jakiś przepis z produktami ekologicznymi? Na tej stronie -http://arsenalwiedzy.pl/dlaczego-warto-wybierac-zywnosc-ekologiczna/ jest ciekawy artykuł, ja staram się teraz wybierać tylko eko żywność. Czekam na jakiś ciekawy przepis ! :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Za kokosami szczególnie nie przepadam, ale ciasto wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kokos i orzechy a do tego ananas... same pyszności. Wspaniałe ciasto Aniu, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo puszysty biszkopt. Kokos i ananas to świetna para

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda bajecznie, a składniki wręcz kuszą! :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!