Ponoć ten sernik był swego czasu dość popularny. A że lubię odkurzyć stare przepisy, to i wypróbowałam tego wypieku. Gotowany budyń to dodatek do masy serowej. Sprawia, że sernik jest kremowy i wilgotny. Bardzo polecam! Oczywiście wiśnie można zamienić na inne owoce.
Składniki:
Ciasto kakaowe:
200 g masła
100 g cukru
1 jajko
3-4 łyżki śmietany
1 czubata łyżka kakao
400 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
Masa serowa:
ugotowany budyń (600 ml mleka, 2 budynie śmietankowe, 1/3 szklanki cukru)
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 kg mielonego białego sera
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
ok 2 szklanki wiśni (świeżych, mrożonych, z konfitury lub z zalewy)
Sposób przygotowania:
1. Składniki na kruche ciasto zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić przez 30-60 minut w lodówce.
2. W międzyczasie przygotować masę serową. Jajka ubić z cukrem, dodawać stopniowo ser, potem po łyżce ugotowanego i wystudzonego wcześniej budyniu. Na koniec dodać proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.
3. 2/3 kruchego ciasta wyłożyć na spód blaszki (24x36cm), wylać masę serową. Na wierzch ułożyć wiśnie, a na owoce zetrzeć pozostałe kruche ciasto. Całość piec w 180st.C przez godzinę.
Smacznego!!!
Źródło: Szczypta słodyczy
Wow, naprawdę mega smaczny serniczek :) Jadłam już taki kiedyś :P
OdpowiedzUsuńTakiego serniczka jeszcze nie widziałam, z taką masą serowo-budyniową na pewno jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńmniammm sernik to moje ulubione ciasto, szczególnie w takim wydaniu
OdpowiedzUsuńWitak Aniu. Wieki mnie u Ciebie nie było i pewnie dalej bym milczała, ale Ty o mnie nie zapomniałaś, za co Ci bardzo dziękuję. Ograniczam do minimum bywanie w sieci, bo mam duży kłopot z oczami. Okulary to nie wszystko, w jednym oku widzę tak jakbym widziała wszystko w krzywym zwierciadle i niestety nikt nie wie jaka jest tego przyczyna. A sernik Aniu wspaniały, mam na niego przepis tylko bez wiśni, a w takim połączeniu jest jeszcze smaczniejszy. Na pewno Twój przepis wypróbuję , zapisałam sobie w kajeciku wirtualnym. Pozdrawiam bardzo cieplutko :)
OdpowiedzUsuńDanusiu, przykro słyszeć, że chorujesz... Życzę Ci jak najlepiej - przede wszystkim powrotu do zdrowia! Pozdrawiam!
UsuńBudyń i ciasto, to jak zjeść ciastko i mieć ciastko
OdpowiedzUsuńszkoda ze nie mozna kserowac pani przepisow a pisa recznie?
OdpowiedzUsuńWitam. Nie ma akurat opcji bezposredniego wydruku. Nie myslalam nawet o tym. Ale mozna skopipwac przepis do dokumentu Word i wtedy wydrukowac.
UsuńSzukałam jakiegoś fajnego przepisu na jutro,już mam.Dzięki.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTo brzmi i wygląda tak smakowicie, że zaraz lecę do sklepu po wszystkie produkty. Jestem ciekawa jak wyjdzie. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki :) ten wygląda przepysznie :) Czy zamiast wiśni można dodać inne owoce? ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://motylkowakuchnia.blogspot.com/
Oczywiście, wszelkie owoce mile widziane :)
UsuńSernik wyśmienity.Już go piekłam.Dzisiaj znowu zamierzam. Jedyny mankament przepisu to potrzeba przeliczania gramów- niestety nie mam wagi.
OdpowiedzUsuńNo cóż, moja waga kuchenna już od kilku miesięcy odmawia posłuszeństwa, ale korzystam z gotowych przeliczników, np. 1 szklanka o poj 250 ml to np 160 g mąki pszennej ipt.
UsuńCakes looking delicious
OdpowiedzUsuńThank you!
UsuńBeautiful photography and excellent content. Thanks for sharing with us.
OdpowiedzUsuńCheesecake is really testy . Liked and appreciate your well shared . Thank you .
OdpowiedzUsuńHej a spodu nie trzeba zapiec wcześniej
OdpowiedzUsuńWitaj, nie ma takiej potrzeby. Sernik pieczemy w całości.
UsuńPyszny serniczek, mało słodki (więc dla mnie pycha) i bardzo delikatny 😍 Polecam gorąco przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Pozdrawiam ☺️
UsuńCakes looking delicious Thank you so much
OdpowiedzUsuńCakes looking delicious Thanks
OdpowiedzUsuńWlasnie robie ten sernik z budyniem i wiśniami jeszcze nie robilam wyprubuje to na moich gościach których spodziewam się jutro będzie napewno pyszny pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńUdanych wypieków ❤️
Usuń