20 lipca 2015

Rosół z indyka

Od jakiegoś czasu przerzuciliśmy się na rosół z indyka, który ma nieco inny smak niż ten na udkach czy skrzydełkach kurczaka. Polecam!


Składniki:

1 skrzydło z indyka
szyjka z indyka
kość z indyka
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
2 suszone grzyby 
2 łyżki suszonych warzyw
1 liść laurowy
4 kulki ziela angielskiego
sól
natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Mięso z indyka płuczemy, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny.
2. Cebulę obieramy, kroimy na pół i opalamy nad gazem, aż będzie "przypalona".
3. Pozostałe warzywa obieramy i dowolnie kroimy.
4. Do odszumowanego dodajemy pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, suszone warzywa, grzyby i cebulę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny. W razie potrzeby uzupełniamy wodę - wlewamy zimną wodę po bokach garnka - dzięki temu nasz rosół będzie klarowny. Na koniec dodajemy soli do smaku.
5. Gotowy rosół podajemy z ugotowanym makaronem nitki, posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!!!


4 komentarze:

  1. Z indyka może być równie smaczny;))

    OdpowiedzUsuń
  2. To fakt, z indyka rosół inaczej smakuje. Jaki piękny, klarowny Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja przeważnie robię mieszany: wołowo - drobiowy, ale od jakiegoś czasu zamiast kurczaka dodaję właśnie jakieś części indyka: skrzydło, szyję itd. Ślinka cieknie na Twój rosołek! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku jaki klarowny! Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!