27 lipca 2015

Jogurtowiec z malinami i borówkami

Ciasto bardzo sezonowe. Zrobiłam go według receptury Doroty. Bardzo nam przypadło do gustu i z pewnością jeszcze do niego wrócę.

 

Składniki:

Spód:
1,5 szklanki mąki
3 żółtka
125 g masła
4 pełne łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jogurtowa:
1 litr jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
3 białka

1 szklanka borówek leśnych
1/2 szklanki malin
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

1. Składniki na spód łączymy, zagniatamy ciasto. Wykładamy na blaszkę o wymiarach 20x35cm. Powierzchnię wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok 20 minut w 180 st. C. Studzimy.
2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
3. Jogurt przekładamy do miski. Dodajemy cukier i budynie, krótko miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.
4. Owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną (dzięki niej owoce nie opadną w cieście). Owoce wykładamy na masę jogurtową.
5. Ciasto pieczemy w 160 st.C przez ok 60 minut. Po upieczeniu studzimy. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem można lekko oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!


Źródło: Daktyle w czekoladzie


 

20 komentarzy:

  1. CIekawy pomysł z wykorzystaniem jogurtu.CIasto pyszne musi być;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, z chęcią zrobię ciasto na bazie jogurtu, musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, jeśli to nie za późno... przyjmij serdeczne życzenia imieninowe. Wczoraj wszystkie Anie, Anki i Anny miały święto. Ty też. Wszystkiego najlepszego :) :) :)
    A ciasto upiekłaś pyszne i pięknie wygląda. I pewnie wszystko zjedzone. Nie dziwię się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, dziękuję bardzo!
      Oczywiście masz rację, ciasta już nie ma. Jeden pasek udało mi się uchować i zamrozić na chwilę słabości na domowe ciacho :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Lubię takie lekkie ciasta! Pięknie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne owocowo-mleczne ciacho, spóźnione życzenia z okazji imienin Aniu:sto lat!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam jogurtowca :) a trochę już na tym świecie żyje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, spóźnione (ale jeszcze jest lipiec) życzenia imieninowe! Dużo inspiracji kulinarnych :)
    Ciasto wyszło przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. I jak tu nie kochać lata skoro daje nam ono tyle możliwości owocowych.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto r e w e l a c j a!!! W sam raz na upalne lato, owice i ten lekko kwaskowaty smak jogurtu, pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. wlasnie upieklam to ciasto w wersji maliny plus jezyny i sadzac po wygladzie mysle zej est ok pozdrawiam goraco

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzień dobry
    Czy można dać gęsty jogurt, ale nie grecki. Czy owoce mogą być mrożone?
    Dziękuję za odp. i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Mozna uzyc gestego jogurtu. Jesli chodzi o owoce mrozone to nalezy je wczesniej odmrozic i odsaczyc z soku. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!