30 lipca 2015

Kompot wieloowocowy z miętą

W lecie korzystamy z sezonowych owoców i między innymi robimy świeże kompoty.


Składniki:

1 szklanka truskawek
1 garść jagód
kilka moreli
1 szklanka czereśni
1 gałązka świeżej mięty
cukier do smaku

Sposób wykonania:

1. Owoce myjemy. Wrzucamy do garnka, zalewamy 3 litrami wody i gotujemy.
2. Kiedy woda zawrze, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 3-5 minut. Wyłączamy gaz, do kompotu dodajemy gałązkę świeżej mięty. Odstawiamy do przestudzenia.
3. Kiedy kompot jest jeszcze ciepły, przecedzamy przez sitko, słodzimy do smaku.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Posty i efektowny przepis. Takie są najlepsze:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie kompoty,najlepiej zimne;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja domowe kompoty uwielbiam, tak więc Twoja wersja to doskonalszy, bo nieco bogatszy wariant kompotu, który ostatnio gotuję:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!