2 grudnia 2013

Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej

Marynata na bazie miodu i musztardy to jedna z moich ulubionych.


Składniki:

70 dag karkówki (plastry po 1-1,5 cm grubości)

Marynata:
3-4 łyżki musztardy
4-5 łyżek miodu
olej
sól, pieprz
odrobina solu z cytryny
zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

1. Plastry karkówki myjemy i osuszamy. Lekko rozbijamy.
2. Składniki marynaty mieszamy w misce. Plastry mięsa obtaczamy w marynacie, całość przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.
3. Następnego dnia mięso obsmażamy na patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy pozostałą marynatą, w której było mięso. Pieczemy w 180 st C przez 1,5 godziny (godzinę pod przykryciem i 30 minut bez).
4. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!!

Źródło: Kruche babeczki

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!