Marynata na bazie miodu i musztardy to jedna z moich ulubionych.
Składniki:
70 dag karkówki (plastry po 1-1,5 cm grubości)
Marynata:
3-4 łyżki musztardy
4-5 łyżek miodu
olej
sól, pieprz
odrobina solu z cytryny
zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. Plastry karkówki myjemy i osuszamy. Lekko rozbijamy.
2. Składniki marynaty mieszamy w misce. Plastry mięsa obtaczamy w marynacie, całość przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.
3. Następnego dnia mięso obsmażamy na patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy pozostałą marynatą, w której było mięso. Pieczemy w 180 st C przez 1,5 godziny (godzinę pod przykryciem i 30 minut bez).
4. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Źródło: Kruche babeczki
moja ulubiona wersja karkówki:)
OdpowiedzUsuńAle kusisz :-)
OdpowiedzUsuń