28 maja 2013

Kompot z rabarbaru

Słuchacie SDMu? Zatem powinna być znana Wam piosenka pod takim samym tytułem jak ten przepis :)


Składniki:

kilka łodyg rabarbaru
1,5-2 litra wody
świeża mięta
cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Rabarbar myjemy i obieramy. Zalewamy wodą, dodajemy gałązkę mięty (świeżej lub suszonej) i gotujemy. Po zagotowaniu gotujemy jeszcze 2-3 minuty, słodzimy do smaku, przykrywamy pokrywką i całkowicie studzimy.

Smacznego!!! A w tle widzicie drożdżówki z rabarbarem i truskawkami.



4 komentarze:

  1. Takie kompot przypomina mi dzieciństwo i wakacje spędzone u Babci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.Z miętą nie robiłam.Fajny pomysł-pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam miętę - ja dodaję niemal do każdego kompotu bo potem napój ma fajny orzeźwiający aromat!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!