10 maja 2013

Leniwe pierogi ruskie

Ta inna wersja pierogów ruskich bardzo mnie zachęciła przede wszystkim dlatego, że robi się je dość szybko.


Składniki:

60 dag ugotowanych ziemniaków
25 dag sera białego 
1 cebula
1 jajko
olej
sól, pieprz
szczypiorek
smażona cebula 
mąka ( ok 1-2 szklanki)

Sposób przygotowania:

1. Obraną i posiekaną cebulkę zrumienić na oleju.
2. Ser i ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z cebulką i doprawić solą i pieprzem do smaku.
3. Do masy dodać jajko i tyle mąki, by ciasto dało się formować w wałek, który następnie należy pokroić tak jak pierogi leniwe. Ilość mąki będzie zależeć od rodzaju ziemniaków i wilgotności sera.
4. Kluski wrzucić na osolony wrzątek i gotować, aż wypłyną na powierzchnię.
5. Podawać ze zrumienioną cebulką i siekanym szczypiorkiem.

Smacznego!!!



6 komentarzy:

  1. Moje ulubione pierogi!
    Wyglądają fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym takie pierogi...wspomnienie dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna wersja moich ulubionych pierogów! Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tez ostatnio robiłam pierogi ruskie, ale te tradycyjne, choc takie jak u Ciebie tez lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygladaja smakowicie,spróbuję, dzieki za inspiracje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!