Składniki:
60 dag ugotowanych ziemniaków
25 dag sera białego
1 cebula
1 jajko
olej
sól, pieprz
szczypiorek
smażona cebula
mąka ( ok 1-2 szklanki)
Sposób przygotowania:
1. Obraną i posiekaną cebulkę zrumienić na oleju.
2. Ser i ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z cebulką i doprawić solą i pieprzem do smaku.
3. Do masy dodać jajko i tyle mąki, by ciasto dało się formować w wałek, który następnie należy pokroić tak jak pierogi leniwe. Ilość mąki będzie zależeć od rodzaju ziemniaków i wilgotności sera.
4. Kluski wrzucić na osolony wrzątek i gotować, aż wypłyną na powierzchnię.
5. Podawać ze zrumienioną cebulką i siekanym szczypiorkiem.
Smacznego!!!
Moje ulubione pierogi!
OdpowiedzUsuńWyglądają fenomenalnie :)
Zjadłabym takie pierogi...wspomnienie dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńfajna wersja moich ulubionych pierogów! Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńTez ostatnio robiłam pierogi ruskie, ale te tradycyjne, choc takie jak u Ciebie tez lubię:)
OdpowiedzUsuńwygladaja smakowicie,spróbuję, dzieki za inspiracje
OdpowiedzUsuńW takim razie życzę smacznego😋
Usuń