7 października 2011

Kotleciki z ziemniaków i makreli

Pomysł na kotleciki makrela potato znalazłam u gotującej mamy - Agaty. Polecam szczególnie z sosem grzybowym i z surówką. Na pewno niejednemu smakoszowi przypadną do gustu.


Składniki:

25 dag ugotowanych ziemniaków
1 średnia makrela
1 łyżka soku z cytryny
1 jajko
1 łyżka siekanego koperku lub natki pietruszki
pieprz, sól
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Makrelę bardzo, ale to bardzo dokładnie oczyszczamy z wszelkich ości. 
2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy rybę, sok z cytryny, jajko, przyprawy i zioła. Dokładnie mieszamy.
3. Formujemy płaskie kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoto.
4. Podajemy z ulubionymi dodatkami.



SMACZNEGO :)

1 komentarz:

  1. Ja ostatnio prawię ochy i achy nad wszelkimi kotlecikami. Super pomysł;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!