3 października 2011

Naleśniki z serem wg Macieja Kuronia

Swego czasu kolekcjonowałam broszurki z Biedronki (czerwiec 2008), gdzie co tydzień można było znaleźć przepisy Macieja Kuronia. Ponieważ zawsze podobały mi się przepisy tegoż wspaniałego kucharza bardzo często do nich wracam, jak na przykład do tych naleśników. U mnie w domu robi się je troszkę inaczej, szczególnie nie używa się tylu jaj, a także nie dodaje się żółtka do sera. Ale od czasu do czasu można się poświęcić:) Naleśniki są bardzo pulchniutkie i dodatkowo ser jest w nich niebywale aromatyczny. Polecam.


Składniki:

Ciasto:
2 niepełne szklanki mąki
250 ml mleka
200 ml wody mineralnej gazowanej
4 jajka
otarta skórka z cytryny
3-4 łyżki masła
odrobina soli oraz cukru pudru

Farsz:
25 dag białego sera
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
1 łyżka drobnych rodzynek
otarta skórka z pomarańczy lub cytryny

Sposób przygotowania:

1. Ubijamy jaja, dodajemy cukier puder, sól i skórkę z cytryny.
2. Gotową masę jajeczną dolewamy do mąki, dodajemy wodę i mleko i dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Roztopione masło dodajemy do ciasta i mieszamy. Smażymy naleśniki.
3. Przygotowujemy farsz: ucieramy cukier puder, cukier waniliowy, żółtko i ser, dodajemy rodzynki i skórkę z cytryny (lub pomarańczy).
4. Smarujemy naleśniki i składamy w trójkąt. Smażymy na rumiano.
5. Naleśniki możemy podać posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną.


SMACZNEGO!!!

4 komentarze:

  1. Zapewne pychota! pozdrawiam serdecznie i fajnie, że ludzie biorą udział w tej akcji :-) to miłe bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam nalesniki a wasze sa wyjatkowe

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodaje jeszcze dwa stare jabłka i jest he best 😉

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!