16 lutego 2016

Anielska szarlotka

Moi drodzy, dziś zapraszam po przepis na nieskomplikowaną i szybką szarlotkę. Ciasto pięknie pachnie cynamonem i wręcz rozpływa się w ustach. Przepis podaję z moimi zmianami.


Składniki:

Kruche ciasto (blaszka 20x35cm):
4 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
250 g masła lub margaryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki kwaśnej śmietany

Jabłka:
1 i 1/2 kg jabłek
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
sok z połówki cytryny
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
bułka tarta
cukier puder

Sposób wykonania:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię lub woreczek i włożyć do lodówki na ok 30 minut.
2. W międzyczasie umyć jabłka, obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Pokrojone owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i sokiem z cytryny.
3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować, wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Zrobić kilka nakłuć widelcem. Ciasto obsypać bułką tartą (2-3 łyżki). Wyłożyć równomiernie jabłka, drugą część ciasta rozwałkować, wyłożyć na jabłka i zrobić nakłucia widelcem.
4. Ciasto piec w 180 st. C przez ok 45-60 minut (w zależności od piekarnika).
5. Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem. Można podawać i na ciepło i na zimno.

Smacznego!!!

Źródło: Wypieki Siostry Marii

4 komentarze:

  1. Szarlotkę zawsze chętnie zjem. Twoja bardzo smakowicie wygląda. Chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szarlotkę Aniu, z krojonymi jabłkami nie robiłam , a może być pysznie :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny przepis! Koniecznie musze spróbować. Bo każda szarlotka ma zawsze inny smak.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!