6 lutego 2016

Piersi z kurczaka nadziewane czosnkiem

Długo, oj długo ten przepis czekał na publikacje - cóż, zdjęcia się czasem zamotają tam, gdzie nie trzeba :) W każdym razie mięsko smakuje super - jest bardzo czosnkowe, aromatyczne, pyszne jako dodatek do ryżu jak i pieczonych ziemniaków.


Składniki:

2 piersi z kurczaka
kilka ząbków czosnku
przyprawa chilli
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Piersi z kurczaka naciąć z jednej strony, lekko oprószyć solą i pieprzem.
2. Czosnek obrać, pokroić w plasterki, czosnek powkładać w nacięte kieszonki w mięsie.
3. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia razem z kilkoma całymi ząbkami czosnku na kilka godzin. Po tym czasie mięso upiec w 200 st. C przez ok 40 minut.
4. Podawać wedle uznania - u nas z risotto i surówką z czerwonej kapusty.
5. Na zimno świetnie zastąpi wędlinkę na kanapce.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł, na pewno wypróbuję! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Już czuję ten zapach i ten smak. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam i czosnek i kurze piersi. Musi być przepyszne! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też zachwalam, wyglada i smakuje wybornie. Wege-miłośnicy mogą z kolei znaleźć coś ciekawego dla siebie tutaj - http://jemyzdrowo.pl/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!