Dodatek cynamonu do marynaty do drobiu wydawał mi się co najmniej dziwny, a wyszło naprawdę pyszne mięsko. Polecam serdecznie!
Składniki:
4 udka z kurczaka
Marynata:
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cynamonu
3 pełne łyżki miodu
1/4 szklanki oleju / oliwy
1/4 szklanki białego octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki ostrej musztardy
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłukać, osuszyć.
2. Składniki marynaty dobrze wymieszać, natrzeć mięso marynatą, odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą non.
3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą, przykryć folią aluminiową, piec w 160-180 st. C przez ok 40 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec mięso jeszcze 20 minut.
Smacznego!!!
Źródło: Eksperymenty kuchenne
Apetyczna ta marynata. Pychotka.
OdpowiedzUsuńStrasznie dziwne połączenie - kurczak i cynamon. Ale jak polecasz, to na pewno musi być pyszne. :) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńTez tak pomyslalam przed zrobieniem tego kurczaka, ale wyszlo pysznie! polecam!
UsuńCynamon potrafi namieszać w potrawie. Trzeba go z wyczuciem używać. Ale widzę, że Ty zrobiłaś swojego kurczaka znakomicie :)
OdpowiedzUsuńKurczak palce lizac, polecam!
UsuńApetyczny, rumiany - głodna jestem:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dodatek cynamonu w mięsnych potrawach, więc ten kurczak na pewno by mi posmakował.
OdpowiedzUsuń