20 lutego 2016

Kurczak w marynacie miodowo - cynamonowej

Dodatek cynamonu do marynaty do drobiu wydawał mi się co najmniej dziwny, a wyszło naprawdę pyszne mięsko. Polecam serdecznie!



Składniki:

4 udka z kurczaka

Marynata:
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cynamonu
3 pełne łyżki miodu
1/4 szklanki oleju / oliwy
1/4 szklanki białego octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki ostrej musztardy

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłukać, osuszyć.
2. Składniki marynaty dobrze wymieszać, natrzeć mięso marynatą, odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą non.
3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą, przykryć folią aluminiową, piec w 160-180 st. C przez ok 40 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec mięso jeszcze 20 minut.

Smacznego!!!
Źródło: Eksperymenty kuchenne



7 komentarzy:

  1. Strasznie dziwne połączenie - kurczak i cynamon. Ale jak polecasz, to na pewno musi być pyszne. :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez tak pomyslalam przed zrobieniem tego kurczaka, ale wyszlo pysznie! polecam!

      Usuń
  2. Cynamon potrafi namieszać w potrawie. Trzeba go z wyczuciem używać. Ale widzę, że Ty zrobiłaś swojego kurczaka znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczny, rumiany - głodna jestem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię dodatek cynamonu w mięsnych potrawach, więc ten kurczak na pewno by mi posmakował.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!