3 lutego 2016

Rogaliki z marmoladą (na smalcu)

Szybkie, tanie, smaczne i bardzo kruche - rogaliki idealne.


Składniki:

1/2 kg mąki pszennej
25 dag smalcu
3 szczypty soli
1 szklanka śmietany 18%

350 g twardej marmolady (u mnie marmolada różana)
cukier puder i waniliowy do posypania

Sposób wykonania:

1. Tłuszcz posiekać z mąką i solą, dodać śmietanę i zagnieść ciasto.
2. Ciasto podzielić na 5-6 części, jedną rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na kształt koła, podzielić na 8 trójkątów. Resztę ciasta włożyć do lodówki. Na szerszą część nałożyć ok 1/3 łyżeczki marmolady i zwinąć rogalki.
3. Rogaliki ułożyć w małych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (rogaliki nie rosną). Piec do lekkiego zezłocenia w temperaturze 190 st. C. Uwaga! Piekarnik piekarnikowi nierówny. W oryginale czas pieczenia wynosił 20 minut, u mnie pierwsza porcja piekła się aż 40 minut. Pozostałe już po 30 minut ładnie się zrumieniły.
4. Zaraz po upieczeniu obficie posypać rogaliki cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Pozostawić do wystudzenia.

Smacznego!!!

Źródło: Z cukrem pudrem

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!