Każdy ma swój własny sposób na klasyczną panierowaną rybkę. Oto i mój :) Prosto, szybko i pysznie!
Składniki:
filety ulubionej ryby (u nas zazwyczaj miruna)
sól
jajko + odrobina mleka
mąka
bułka tarta
olej do smażenia
sok z cytryny
Sposób wykonania:
1. Odmrożoną rybę wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy na porcje. Solimy z obu stron i skrapiamy sokiem z cytryny.
2. Każdy kawałek ryby panierujemy kolejno najpierw w mące, następnie w jajku wymieszanym z odrobiną mleka, a na końcu w bułce tartej.
3. Rybę smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Smacznego!!!
Robię podobnie. Kiedyś też dodawałam mleko do jajka. Pyszna rybka :)
OdpowiedzUsuńTaka rybka jest najsmaczniejsza! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń