23 lutego 2016

Rolada z jabłkami

Kolejny już wypiek z jabłkami w tak krótkim czasie :) O tej roladzie można mówić w samych superlatywach - mega pyszna, szybka, mięciutka, puszysta - po prostu ideał. Polecam!


Składniki:

5 średnich jabłek
1 łyżeczka cynamonu

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 lub 1/2 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć z nadmiaru soku i wymieszać z cynamonem. Jabłka wyłożyć na blaszkę (36x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia i docisnąć.
2. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
3. Ciasto wylać na jabłka, całość piec w 180 st. C przez ok 30-40 minut do zrumienienia się wierzchu.
4. Po upieczeniu ciasto przewrócić jabłkami do góry na deskę wyłożoną ściereczką i od razu zwinąć w roladę. Pozostawić do wystudzenia.
5. Gotową przestudzoną roladę oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!
 

Źródło: Zbiór przepisów siostry Anastazji

 

3 komentarze:

  1. Kiedyś rolady wydawały mi się skomplikowane do przygotowania, a teraz to moje ulubione wypieki, szybko się je robi :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle lat już nie robiłam rolady, pewnie, że zrobię!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!