Składniki (na ok 25 gniazdek):
100 g margaryny
1 i 1/3 szklanki mąki
1 szklanka wody
szczypta soli
4 jajka
Lukier:
niepełna szklanka cukru pudru
sok z cytryny
2-3 łyżki gorącej wody
+ olej lub smalec do smażenia
Sposób przygotowania:
1. W garnku gotujemy wodę, margarynę i szczyptę oleju. Na wrzątek wrzucamy mąkę i energicznie mieszamy. Zestawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. Do zimnej masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy.
3. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty (8x8cm), lekko smarujemy olejem.
4. Ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na kwadraty wyciskamy kółka o średnicy 6-7 cm.
5. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, partiami wkładamy pączki papierem do góry i smażymy na rumiano po obu stronach. Papierka nie wyrzucamy, można użyć go ponownie.
6. Ucieramy lukier i smarujemy lekko ciepłe pączki.
Smacznego!!!
Źródło: Moje wypieki
Ale bym zjadla,niestety nie posiadam rekawka ktory jest ut niezbedny :( szkoda bo wszytskie inne skladniki posiadam...a pogoda nie zacheca do wyjscia,wiec przeboleje,ale wkrotce zagoszcza i u mnie :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na mojego nowo powstalego bloga
www.bogotowackazdymoze.blogspot.co.uk
Witam!
UsuńRękaw nie jest tu wcale niezbędny! Można wziąć worek foliowy, zrobić w jednym rogu otwór i tak wyciskać ciasto!
Pozdrawiam!
wyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuńPyszności,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńmoje ulubione! :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://fb.com/takeittasty
Jak z cukierni! Ja znam je pod nazwą Gniazdka.Kiedyś robilam,Twoje napewno są przepyszne:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńale piękne pączusie ;)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wyglądają!! ja teraz przymierzam się do oponek!! I chrustu!!
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie się prezentują :-) mamy karnawał czas się wziąć do pieczenia, może takie pączki bym zrobiła :-)
OdpowiedzUsuń