Dawno już nie było zapiekanki na blogu, a przyznam, że często ostatnio na obiad robiłam jakąś zapiekankę. Pora nadrobić :) Dziś zapraszam na danie z mięsem z rosołu.
Składniki:
mięso z dwóch udek z rosołu
przyprawa do gyrosa
kilka pieczarek
1/2 niedużego brokuła
olej
garść zielonych oliwek
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki majonezu
100 g tartego żółtego sera
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Mięso obsypujemy gyrosem i obsmażamy na oleju.
2. W osolonym wrzątku obgotowujemy brokuł.
3. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, lekko podsmażamy na patelni.
4. Warzywa z mięsem mieszamy, dodajemy oliwki.
5. Mieszamy śmietanę, majonez, zmiażdżone ząbki czosnku, tarty żółty ser, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
6. Naczynie żaroodporne napełniamy mięsem z warzywami, całość zalewamy sosem.
7. Zapiekankę pieczemy 30 minut w 180 st. C.
Smacznego!!!
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńJedno pytanie - bazą sosu jest śmietana i majonez czy śmietana i jogurt, proszę się zdecydować
OdpowiedzUsuńMajonez i śmietana, już poprawiam :)
UsuńNo nie wiem, w aktualnej wersji miesza Pani z czosnkiem, serem i przyprawami tylko śmietanę, a gdzie majonez?
UsuńWidzę, że komuś się spieszy :) Spokojnie, już wszystko jest poprawione.
Usuń