niedziela, 2 lutego 2014

Biszkopt z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną

Kończę swój urlop i w związku z tym zapraszam na coś słodkiego - pyszne ciasto biszkoptowe :) Ciasto podpatrzyłam w jednej z kawiarni w moim mieście :)


Składniki (na blaszkę 36x24 cm):

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Owoce:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki pomarańczowe + woda

Wierzch:
600 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
3 śmietan-fixy
tarta gorzka czekolada

Sposób wykonania:

1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i żółtka, ubijamy. Delikatnie wmieszamy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut. Studzimy, przekrawamy wzdłuż.
2. Brzoskwinie kroimy w kostkę.
3. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (odjęłam trochę wody).
4. Tężącą galaretkę mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugą częścią.
5. Śmietanę ubijamy z śmietan-fixami i cukrem pudrem, wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy tartą gorzką czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce.

Smacznego!!!

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!