Zebra to jedno z tych ciast, które gości na naszym stole od kliku lat. Przepis dostałam od kuzynki dawno dawno temu :) Bardzo lubię takie ciasta do kawy lub herbaty.
Składniki:
Blaszka 36x24 cm
7 jajek
2,5 szklanki cukru
4 szklanki mąki
1,5 szklanki wody gazowanej
3/4 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat arakowy lub rumowy
+ 3 łyżki kakao i 3 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ucieramy.
2. Do piany dodajemy po jednym żółtku, następnie stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a potem olej, aromat do ciast i na końcu wodę gazowaną.
3. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mąkę.
4. Na przygotowaną wcześniej blaszkę wylewamy naprzemiennie ciasto na środek, raz ciemne, raz jasne, aż do wyczerpania.
5. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 60 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!!!
Zawsze sie zastanawialam jak sie robi taka zebre i jakos nigdy nie siegnelam nigdzie zeby sie dowiedziec,ale widze ze to prosty i bardzo efektowny pomysl :) i zapewne bardzo pyszny !
OdpowiedzUsuńZapisuje i napewno wyprpobuje :) do kawki bedzie perfect!
zapraszam do mnie na nowo powstalego bloga www.bogotowackazymoze.blogspot.co.uk
Jaka puszysta, przecudna :) Na pewno skorzystam z przepisu !!!
OdpowiedzUsuńpiękne pasy Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńPychota taka babka :-)
OdpowiedzUsuńPiękna,u mnie jeszcze nie gościła na stole,bo raz zaliczyłam z nią zakalca,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie poddawaj się :)
UsuńKiedyś miałam takie przejście z pewnym piernikiem, najpierw zawsze wychodził, potem 3 razy pod rząd był zakalec, a potem znów wychodził :)
I do tej pory lubię go piec!
Pozdrawiam!
Piękna zebra. Ja robię wariant z colą zamiast wody gazowanej,jest słodsze i nieco korzenny posmak ma:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie dlatego wolę z wodą mineralną :)
UsuńJuż na samym zdjęciu wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam zebrę. Mam troszku inny przepis ale wychodzi zawsze doskonała. :D
OdpowiedzUsuńJedno z prostszych ciast, które zawsze zachwyca gości. :)
pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńWitam a ile kropelek się daje teoretycznie automatu do Ciasta?;)
OdpowiedzUsuńWitam, aromatu zawsze wlewam na "oko".
UsuńSuper zebra. Pieke juz trzeci raz. Jeszcze sie nie zawiodlam. Pozdrawiam pania Anie :-*
OdpowiedzUsuń