21 lutego 2014

Ciasto Zebra

Zebra to jedno z tych ciast, które gości na naszym stole od liku lat. Przepis dostałam od kuzynki dawno dawno temu :) Bardzo lubię takie ciasta do kawy lub herbaty.


Składniki:

Blaszka 36x24 cm

7 jajek
2,5 szklanki cukru
4 szklanki mąki
1,5 szklanki wody gazowanej
3/4 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat arakowy lub rumowy

+ 3 łyżki kakao i 3 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ucieramy.
2. Do piany dodajemy po jednym żółtku, następnie stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a potem olej, aromat do ciast i na końcu wodę gazowaną.
3. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mąkę.
4. Na przygotowaną wcześniej blaszkę wylewamy naprzemiennie ciasto na środek, raz cielne, raz jasne, aż do wyczerpania.
5. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 60 minut, do suchego patyczka.

Smacznego!!!

14 komentarzy:

  1. Zawsze sie zastanawialam jak sie robi taka zebre i jakos nigdy nie siegnelam nigdzie zeby sie dowiedziec,ale widze ze to prosty i bardzo efektowny pomysl :) i zapewne bardzo pyszny !
    Zapisuje i napewno wyprpobuje :) do kawki bedzie perfect!
    zapraszam do mnie na nowo powstalego bloga www.bogotowackazymoze.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka puszysta, przecudna :) Na pewno skorzystam z przepisu !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna,u mnie jeszcze nie gościła na stole,bo raz zaliczyłam z nią zakalca,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie poddawaj się :)
      Kiedyś miałam takie przejście z pewnym piernikiem, najpierw zawsze wychodził, potem 3 razy pod rząd był zakalec, a potem znów wychodził :)
      I do tej pory lubię go piec!
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Piękna zebra. Ja robię wariant z colą zamiast wody gazowanej,jest słodsze i nieco korzenny posmak ma:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie dlatego wolę z wodą mineralną :)

      Usuń
  5. Już na samym zdjęciu wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam zebrę. Mam troszku inny przepis ale wychodzi zawsze doskonała. :D
    Jedno z prostszych ciast, które zawsze zachwyca gości. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam a ile kropelek się daje teoretycznie automatu do Ciasta?;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!