Składniki:
300 g mąki
40 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 łyżka cukru
1,5 szklanki mleka
1 jajko
2-3 banany
olejek waniliowy
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek i wykruszamy drożdże. Dodajemy cukier i zalewamy połową letniego mleka. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
2. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy pokrojone w plasterki banany i odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Na rozgrzany olej na patelni nakładamy porcjami ciasto i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Łyżkę za każdym razem zanurzamy w wodzie - wtedy ciasto nie będzie się do niej kleić.
4. Usmażone racuszki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Fajny pomysł, chętnie bym zjadła teraz kilka tych apetycznych racuszków :)
OdpowiedzUsuńsmaczne:)
OdpowiedzUsuń