5 grudnia 2025

Śledzie w sosie jogurtowo-musztardowym

 Te śledziki okazały się moim numerem 1. Zwróćcie uwagę, że wcześniej należy przygotować sobie do nich cebulkę, ale naprawdę warto. Przepyszne! 

Składniki: 

  • 6-7 płatków śledzi po wiejsku (należy je osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru zalewy)
  • *można użyć też śledzi matiasów, ale wcześniej należy moczyć je kilka godzin w wodzie z mlekiem i odrobiną octu spirytusowego 

Sos: 

  • 1 cebula + 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżka majonezu
  • 2-3 łyżki naturalnego jogurtu greckiego 
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej 
  • 1/2 łyżeczki suszonego koperku 
  • świeżo zmielony pieprz 

Sposób przygotowania:

1. Cebulę posiekać drobno, zasypać cukrem i odstawić na 3-4 godziny. Odcisnąć z nadmiaru powstałego soku. 

2. Śledzie pokroić w dowolne kawałki. 

3. Wszystkie składniki sosu wraz z cebulą wymieszać i połączyć ze śledziami. Przełożyć na półmisek. Oprószyć odrobiną suszonego koperku. 

Smacznego!!!

Inspiracja: obiaddlataty.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!