Na święta zawsze mile widziany jest domowy likierek. Zachęcam przygotować taki słony karmel. Przygotowanie zajmie wam 5 minut, potem wystarczy odłożyć do lodówki na przynajmniej na 1 dzień, by się przegryzł i gotowe.
Składniki:
- 500 ml wódki 40%
- 1 puszka masy kajmakowej, u mnie 510g
- 250 ml śmietanki 30%
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. W misce umieścić kajmak i śmietankę, zmiksować na gładko.
2. Powoli wlewać alkohol cały czas miksując. Na koniec dodać sól i wymieszać.
3. Przelać do butelek, można przechowywać w lodówce lub w barku.
4. Z podanej porcji wychodzi nieco ponad litr likieru.
Na zdrowie!!!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!