16 grudnia 2025

Likier słony karmel

 Na święta zawsze mile widziany jest domowy likierek. Zachęcam przygotować taki słony karmel. Przygotowanie zajmie wam 5 minut, potem wystarczy odłożyć do lodówki na przynajmniej na 1 dzień, by się przegryzł i gotowe. 

Składniki:

  • 500 ml wódki 40%
  • 1 puszka masy kajmakowej, u mnie 510g
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

1. W misce umieścić kajmak i śmietankę, zmiksować na gładko. 

2. Powoli wlewać alkohol cały czas miksując. Na koniec dodać sól i wymieszać. 

3. Przelać do butelek, można przechowywać w lodówce lub w barku. 

4. Z podanej porcji wychodzi nieco ponad litr likieru. 

Na zdrowie!!! 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!