Sernik nowojorski trochę przypomina polskie serniki, ale nie ma w nim żadnych rodzynek. Jego konsystencja powinna być lekko kremowa, choć u mnie raczej mało kremowy wyszedł. Ale z chęcią do niego powrócę. Wyszedł pyszny, bardzo szybko się go przygotowuje i ma fantastyczną warstwę śmietany na wierzchu.
Składniki (tortownica 24cm):
Spód:
- 200 g maślanych herbatników
- 80 g masła
Ser:
- 1 kg sera twarogowego mielonego (z wiaderka)
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 5 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć, wtedy sernik będzie bardziej kremowy)
Warstwa śmietanowa:
- 380 g gęstej kwaśnej śmietany 18% - schłodzonej
- 60g cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Ser, jajka i śmietanę na sernik wyjąć minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
2. Zrobić spód, herbatniki rozkruszyć w blenderze na piasek. Masło roztopić, lekko przestudzić i wymieszać z rozkruszonymi herbatnikami. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczkowy spód i docisnąć do dna blaszki.
3. W misce umieścić ser twarogowy, śmietanę i cukry. Zmiksować do połączenia wszystkich składników. Wbijać po jednym jajku i miksować krótko. Na koniec ewentualnie dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i znów zmiksować.
4. Ser wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać.
5. Piekarnik nagrzać do 170*C góra - dół. Na dno piekarnika położyć naczynie żaroodporne z wodą.
6. Sernik piec 40 minut w 170*C, potem zmniejszyć temperaturę do 140*Co i piec kolejne 40 minut. Po upieczeniu pozostawić przy zamkniętych drzwiczkach w piekarniku przez 10 minut, po czym lekko uchylić drzwiczki i studzić do końca w piekarniku.
7. Jak sernik się wystudzi, można zabrać się za masę śmietanową. Piekarnik nagrzać do 180*C. Mocno schłodzoną śmietanę wymieszać łyżką z cukrem pudrem. Wylać na sernik, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut. Po tym czasie od razu wyjąć sernik z piekarnika i wystudzić.
8. Zimny sernik schować do lodówki minimum na 2-3 godziny. Udekorować wedle uznania. U mnie były to akurat posiekane pistacje.
Smacznego!!!
Źródło: blog Po prostu pycha




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!