11 grudnia 2025

Sernik nowojorski

 Sernik nowojorski trochę przypomina polskie serniki, ale nie ma w nim żadnych rodzynek. Jego konsystencja powinna być lekko kremowa, choć u mnie raczej mało kremowy wyszedł. Ale z chęcią do niego powrócę. Wyszedł pyszny, bardzo szybko się go przygotowuje i ma fantastyczną warstwę śmietany na wierzchu.

Składniki (tortownica 24cm):

Spód:

  • 200 g maślanych herbatników 
  • 80 g masła 

Ser:

  • 1 kg sera twarogowego mielonego (z wiaderka) 
  • 200 g cukru 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 5 jajek 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć, wtedy sernik będzie bardziej kremowy) 

Warstwa śmietanowa: 

  • 380 g gęstej kwaśnej śmietany 18% - schłodzonej 
  • 60g cukru pudru 

Sposób przygotowania: 

1. Ser, jajka i śmietanę na sernik wyjąć minimum 2 godziny wcześniej z lodówki. 

2. Zrobić spód, herbatniki rozkruszyć w blenderze na piasek. Masło roztopić, lekko przestudzić i wymieszać z rozkruszonymi herbatnikami. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczkowy spód i docisnąć do dna blaszki. 

3. W misce umieścić ser twarogowy, śmietanę i cukry. Zmiksować do połączenia wszystkich składników. Wbijać po jednym jajku i miksować krótko. Na koniec ewentualnie dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i znów zmiksować. 

4. Ser wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać. 

5. Piekarnik nagrzać do 170*C góra - dół. Na dno piekarnika położyć naczynie żaroodporne z wodą. 

6. Sernik piec 40 minut w 170*C, potem zmniejszyć temperaturę do 140*Co i piec kolejne 40 minut. Po upieczeniu pozostawić przy zamkniętych drzwiczkach w piekarniku przez 10 minut, po czym lekko uchylić drzwiczki i studzić do końca w piekarniku. 

7. Jak sernik się wystudzi, można zabrać się za masę śmietanową. Piekarnik nagrzać do 180*C. Mocno schłodzoną śmietanę wymieszać łyżką z cukrem pudrem. Wylać na sernik, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut. Po tym czasie od razu wyjąć sernik z piekarnika i wystudzić. 

8. Zimny sernik schować do lodówki minimum na 2-3 godziny. Udekorować wedle uznania. U mnie były to akurat posiekane pistacje. 

Smacznego!!!

Źródło: blog Po prostu pycha

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!