23 listopada 2020

Masa orzechowa do piernika staropolskiego

 W zeszłym sezonie przekładałam piernik dojrzewający masą orzechową oraz powidłami. W tym roku obowiązkowo powtórka!

Składniki:

  • 300 g mielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 ml spirytusu / rumu

Sposób przygotowania:

1. Śmietankę, mleko i cukier zagotować. Gorącą mieszanką zalać zmielone orzechy włoskie, a na koniec dodać alkohol.

2. Piernikowe blaty przekładać ciepłymi masami: blat - ciepłe powidło - masa orzechowa - blat ciepłe powidło - masa orzechowa - blat.

3. Piernika obciążyć i włożyć do lodówki na 3-4 dni. Potem podzielić na 3 równe części i udekorować wedle uznania.

Smacznego!!!

Przepis na piernik staropolskie znajduje się tutaj: KLIK



9 komentarzy:

  1. Jaka rola alkoholu? Jak nie użyje alkoholu to muszę czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 6ml to raptem 1 łyżeczka. Można go pominąć, choć to naprawdę malutka ilość, a masa jest po prostu smaczniejsza, bardziej aromatyczna. Nie wiem czym można byłoby go zastąpić. Może jakimś aromatem? Nie wiem, trzeba spróbować.

      Usuń
  2. Dzień dobry. Ile może postać taki piernik z masą orzechową? Czy istnieje ryzyko zepsucia się masy jeżeli złożę piernik około tydzień przed wigilią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przekladalam piernika kilka dni przed wigilia. Ważne, by trzymać go w chłodnym miejscu, to nic mu nie powinno się stać.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!