12 listopada 2020

Naleśniki budyniowe

 Zachwytom nad tymi naleśnikami w internecie nie ma końca. W końcu sama postanowiłam je przygotować i... pozostanę jednak fanką tradycyjnych naleśników. Owszem smaczne, ale jak dla mnie zbyt mocno czuć w nich budyń. Jednak moim dzieciom bardzo smakowały te naleśniki. W końcu to prawdziwe naleśnikowe potwory😁

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju 
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru - sam proszek
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

1. Mąkę przesiać wraz z proszkami budyniowymi, solą i cukrem pudrem. Do przesianych składników dodać wodę, mleko, olej i jajka. Całość zmiksować na gładko.

2. Mocno rozgrzać patelnię, lekko posmarować ją tłuszczem i kolejno smażyć naleśniki. 

3. Podawać z ulubionymi dodatkami.


Źródło: Tysia gotuje

 

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!