14 listopada 2022

Jabłecznik żydowski

 Pyszny prosty wilgotny jabłecznik. Smakiem przypomina mi ucieraną szarlotkę. Polecam serdecznie.

Składniki (blaszka 24x28cm lub tortownica 26cm):

  • 1 kg jabłek
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok 250 ml oleju rzepakowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać z sokiem z cytryny, cynamonem i cukrem waniliowym.

2. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

3. Jajka ubić na puch z cukrem. Nadal miksując cienką stróżką wlać olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - mieszać tylko do momentu połączenia się składników. 

4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta, wyłożyć połowę jabłek, potem znów reszta ciasta i pozostałe jabłka. 

5. Ciasto piec w 180*C do suchego patyczka. W oryginale powinno się piec 1,5 godziny, ale u mnie było gotowe po niecałej godzinie.

6. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!


Źródło: domowe-wypieki.pl

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!