21 listopada 2022

Piersi z kurczaka zapiekane pod pieczarkową pierzynką

 Moja wariacja na temat piersi z kurczaka. 

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 300-400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 10 dag sera żółtego
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra mielona papryka
  • majonez
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka oczyścić, podzielić na mniejsze porcje, można je lekko rozbić tłuczkiem. Posypać solą, pieprzem, mieloną papryką.

2. Cebulę posiekać, pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej.

3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, najpierw wrzucić cebulę, a potem pieczarki. Całość dusić, aż woda odparuje. Lekko oprószyć solą i pieprzem.

4. Naczynie żaroodporne cieniutko posmarować olejem. wyłożyć piersi z kurczaka, cienko posmarować majonezem, wyłożyć pieczarki z cebulą. Piec w 180*C przez 20 minut, po czym całość posypać tartym żółtym serem, zapiec jeszcze 15 minut.

5. Podawać wedle uznania, z kaszą lub ryżem, ewentualnie z sałatką czy surówką.

Smacznego!!!



2 komentarze:

  1. Czy pierwszy okres pieczenia pod przykryciem? czy cały czas bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwsze 20 minut pod przykryciem, a po posypaniu serem już można bez😊

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!