Kolejne udane ciasto według receptury siostry Anastazji. Łączy w sobie wszystkie smaki, które uwielbiam - wkładkę z ciasta drożdżowego z jabłkami oraz biszkopt orzechowy. Idealne, pyszne, podzielne.
Składniki (na dużą blaszkę):
Ciasto drożdżowe z jabłkami:
- 1 kg jabłek
- 4 żółtka
- 150 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- 40 g świeżych drożdży
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1-2 łyżeczki cynamonu do jabłek
- 1-2 łyżki bułki tartej
- szczypta soli
Biszkopt orzechowy:
- 7 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki mąki
- 120-140 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem budyniowy:
- 500ml mleka
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 4 łyżki cukru
- 200 g masła
Sposób wykonania:
1. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem. Masło posiekać z mąką, dodać szczyptę soli, żółtka, śmietanę i rozmieszane drożdże. Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Jedną część ciasta wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście wymieszać obrane i starte na tarce jabłka wymieszane z cynamonem i bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta, piec w 180*C przez 35-40 minut - do zrumienienia. Ciasto ostudzić, wyjąć, a tę samą blachę przygotować do upieczenia orzechowego biszkoptu.
2. Zrobić biszkopt, ubić białka ze szczyptą soli, porcjami dodawać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę, piec w 180*C przez około 40 minut. Po upieczeniu całkowicie wystudzić, a potem przekroić na dwa blaty.
3. Zrobić krem budyniowy. Pół szklanki mleka wymieszać z budyniami. Resztę zagotować z cukrem, na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniową, mieszać energicznie, by nie zrobiły się grudki. Pozostawić do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z łyżeczką cukru pudru, a potem dodawać po łyżce budyniu (również w temp.pokojowej).
4. Przełożyć ciasto: 1 biszkopt orzechowy - połowa kremu budyniowego - ciasto drożdżowe z jabłkami - reszta kremu - biszkopt orzechowy. Na wierzch przygotować dowolną polewę, posypać mielonymi orzechami.
Smacznego!!!
Źródło: 100 nowych ciast, przepisy siostry Anastazji
Takiego ciasta to ja jeszcze nie widziałam :D
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciasto
OdpowiedzUsuńJa będę robić ponownie to ciasto na święta, moja rodzina przetestowała i uznała za bardzo smaczne... Dziękuję!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo 😊 Pozdrawiam
Usuń