2 kwietnia 2022

Ciasto orzechowo-jabłkowe

 Kolejne udane ciasto według receptury siostry Anastazji. Łączy w sobie wszystkie smaki, które uwielbiam - wkładkę z ciasta drożdżowego z jabłkami oraz biszkopt orzechowy. Idealne, pyszne, podzielne. 

Składniki (na dużą blaszkę):

Ciasto drożdżowe z jabłkami:

  • 1 kg jabłek
  • 4 żółtka
  • 150 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1-2 łyżeczki cynamonu do jabłek
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli

Biszkopt orzechowy:

  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mąki
  • 120-140 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem budyniowy:

  • 500ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła

Sposób wykonania:

1. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem. Masło posiekać z mąką, dodać szczyptę soli, żółtka, śmietanę i rozmieszane drożdże. Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Jedną część ciasta wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście wymieszać obrane i starte na tarce jabłka wymieszane z cynamonem i bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta, piec w 180*C przez 35-40 minut - do zrumienienia. Ciasto ostudzić, wyjąć, a tę samą blachę przygotować do upieczenia orzechowego biszkoptu.

2. Zrobić biszkopt, ubić białka ze szczyptą soli, porcjami dodawać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę, piec w 180*C przez około 40 minut. Po upieczeniu całkowicie wystudzić, a potem przekroić na dwa blaty.

3. Zrobić krem budyniowy. Pół szklanki mleka wymieszać z budyniami. Resztę zagotować z cukrem, na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniową, mieszać energicznie, by nie zrobiły się grudki. Pozostawić do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z łyżeczką cukru pudru, a potem dodawać po łyżce budyniu (również w temp.pokojowej). 

4. Przełożyć ciasto: 1 biszkopt orzechowy - połowa kremu budyniowego - ciasto drożdżowe z jabłkami - reszta kremu - biszkopt orzechowy. Na wierzch przygotować dowolną polewę, posypać mielonymi orzechami.

Smacznego!!!


 Źródło: 100 nowych ciast, przepisy siostry Anastazji

4 komentarze:

  1. Takiego ciasta to ja jeszcze nie widziałam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja będę robić ponownie to ciasto na święta, moja rodzina przetestowała i uznała za bardzo smaczne... Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!