Takie spaghetti przygotowałam niedawno i było to swego rodzaju czyszczenie lodówki. A wyszło naprawdę pyszne danie, dlatego go zapisałam i teraz Wam podaję. Normalnie palce lizać 😋😋😋
Składniki:
- makaron spaghetti ugotowany dla dwóch-trzech osób
- 1/2 niedużej czerwonej papryki
- kilka pieczarek
- 1/2 cebuli
- kawałek cukinii
- 3-4 pomidorki suszone w oleju
- 1/2 paczki świeżego szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- chilli w płatkach
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1 trójkącik serka topionego śmietankowego
- 1/2 chochelki wody z gotowania makaronu
- tarty ser do posypania
Sposób przygotowania:
1. Na patelnię wlać odrobinę oleju, wrzucić pokrojoną cebulę i pieczarki. Chwilę poddusić. Następnie dodać paprykę i suszone pomidory pokrojone w krótkie paski oraz cukinię pokrojoną w kostkę. Dusić, aż warzywa zmiękną. Dorzucić szpinak oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Dusić jeszcze chwilę.
2. Wlać śmietankę i dodać serek topiony. Dodać wodę po ugotowaniu się makaronu (około pół chochelki). Mieszać, aż powstanie sos, dodać płatki chilli według uznania, posolić i popieprzyć.
Do sosu dodać makaron i wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać tartym serem.
Smacznego!
apetyczne danie
OdpowiedzUsuńHej. Dziś obiadek wg przepisu Ani. Danie przepyszne i mimo, że nie było mięsa w przepisie brzuszki zadowolone. Polecam gorąco 😊👍
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Bez mięsa też się można najeść😅 pozdrawiam
Usuń