5 kwietnia 2022

Spaghetti z warzywami i szpinakiem

 Takie spaghetti przygotowałam niedawno i było to swego rodzaju czyszczenie lodówki. A wyszło naprawdę pyszne danie, dlatego go zapisałam i teraz Wam podaję. Normalnie palce lizać 😋😋😋

Składniki:

  • makaron spaghetti ugotowany dla dwóch-trzech osób
  • 1/2 niedużej czerwonej papryki
  • kilka pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • kawałek cukinii
  • 3-4 pomidorki suszone w oleju
  • 1/2 paczki świeżego szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • chilli w płatkach
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 trójkącik serka topionego śmietankowego
  • 1/2 chochelki wody z gotowania makaronu
  • tarty ser do posypania

 Sposób przygotowania:

1. Na patelnię wlać odrobinę oleju, wrzucić pokrojoną cebulę i pieczarki. Chwilę poddusić. Następnie dodać paprykę i suszone pomidory pokrojone w krótkie paski oraz cukinię pokrojoną w kostkę. Dusić, aż warzywa zmiękną. Dorzucić szpinak oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Dusić jeszcze chwilę. 

2. Wlać śmietankę i dodać serek topiony. Dodać wodę po ugotowaniu się makaronu (około pół chochelki). Mieszać, aż powstanie sos, dodać płatki chilli według uznania, posolić i popieprzyć. 

Do sosu dodać makaron i wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać tartym serem.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Hej. Dziś obiadek wg przepisu Ani. Danie przepyszne i mimo, że nie było mięsa w przepisie brzuszki zadowolone. Polecam gorąco 😊👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło. Bez mięsa też się można najeść😅 pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!