Jak tylko zobaczyłam to ciasto u Ewy, to wiedziałam, że prędzej czy później je zrobię. I jednak zrobiłam je prędzej. Smakiem przypomina mi to moje ciasto 3bit, które bardzo lubię. Tu zamiast herbatników są słone krakersy, które fajnie przełamują słodycz masy kajmakowej. I robi się całkiem szybko. Najlepiej smakuje na drugi, a nawet na trzeci dzień. Polecam serdecznie 😋😊
Składniki (blaszka 32x20cm lub mniejsza):
Biszkopt:
- 6 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 2 łyżki oleju
Masa kajmakowa:
- 200 g masła w temp. pokojowej
- 3/4 puszki masy kajmakowej (Gostyń)
Dodatkowo:
- pozostała część masy kajmakowej z puszki
- duża paczka krakersów
- migdały - u mnie krojone w słupki
Sposób przygotowania:
1. Zrobić biszkopt, białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, a potem żółtka. Potem dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać olej i wymieszać. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
2. Zrobić masę, masło utrzeć na puch, dodawać partiami kajmak.
3. Przełożyć ciasto: jeden blat cienko posmarować 1/3 masy kajmakowej, wyłożyć warstwę krakersów, znów 1/3 masy, krakersy i reszta masy. Przyłożyć blatem biszkoptowym. Wierzch ciasta posmarować cienko warstwą kajmaku z puszki, posypać pokruszonymi krakersami i migdałami.
Smacznego!!!
Źródło: smakinatalerzu.pl
Bardzo ciekawe ciasto, super pomyślane z tymi krakersami!:)
OdpowiedzUsuńPołączenie słonego i słodkiego sprawdza się w ciastach
OdpowiedzUsuńZgadzam się 🙂
Usuń