Miałam kilka jabłek, które aż wołały o wykorzystanie. Dzień wcześniej z myślą o przygotowaniu ryżu z jabłkami obrałam je, pokroiłam i uprażyłam z dodatkiem cukru i cynamonu. Z jednej części zrobiłam ryż z jabłkami, a z drugiej muffinki.
Co do muffinek - bardzo polecam. Wyszły mięciutkie, długo zachowują świeżość i śmiało można je przygotować i na co dzień i w święta. Idealne do kawki, herbatki, można zapakować do szkoły i pracy. Do wielkanocnej święconki również się polecają🙂
Składniki (na 12-16 sztuk):
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 1 jajko
- 200ml mleka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- aromat waniliowy
- ok 1 szklanki prażonych jabłek z dodatkiem cynamonu (mogą być ze słoika)
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki poza jabłkami umieścić w misce, zmiksować krótko tylko do połączenia składników.
2. W formie na muffinki umieścić papilotki, do każdej nakładać po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce prażonych jabłek i na koniec znów po łyżce ciasta.
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 20 minut.
4. Ostudzone można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: mniammniam.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!