10 lutego 2014

Zupa pomidorowa z makaronem

Zupę pomidorową z makaronem robię od czasu do czasu jak mi zostaje trochę rosołu z niedzieli.


Składniki:

1 litr rosołu drobiowego (lub innego dowolnego)
1 litr domowego przecieru pomidorowego
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
1-2 śmietany do zup
siekany koperek i natka pietruszki

makaron - ilość wedle uznania

Sposób wykonania:

1. Do rosołu dolewamy 1 szklankę zimnej wody, dodajemy pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę oraz cebulę, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
2. Wlewamy przecier pomidorowy. Chwilkę gotujemy, a następnie odlewamy chochelkę zupy, mieszamy ze śmietaną i całość przelewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki.
3. Podajemy z ugotowanym makaronem.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. przepis godny polecenia ! ja osobiście lubie smak pieprzu ziołowego wiec zamiast czarnego polecam wypróbowanie zupy z pieprzem ziołowym no i aby smak był bardziej intensywny dodaje koncentrat pomidorowy najchetniej z pińczowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki domowy przecier będzie zawsze lepszy niż najlepszy kupny :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!