6 września 2011

Pierogi ze śliwkami

Sezon śliwkowy w pełni więc nie mogło u nas zabraknąć i tego obiadku. Podaję swój sprawdzony przepis na ciasto pierogowe, ale wiadomo, że każdy ma swój i z niego najczęściej korzysta. Ciasto wychodzi miękkie i bardzo elastyczne.

Składniki:

3 szklanki mąki 
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
1 jajko
2-3 łyżki oleju
sól
50 dag wydrylowanych śliwek węgierek

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy i wykrawamy krążki. Na każdy krążek układamy po połówce śliwki, zlepiamy.
2. Gotujemy w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Podajemy polane roztopionym masłem i posypane odrobiną cukru.


SMACZNEGO :)

5 komentarzy:

  1. Pierogi z owocami zawsze wychodzą przepyszne!! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię.. takie polane jogurtem i posypane cukrem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu dzisiaj wypróbowałam Twój przepis:) wyszły przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. @asia2129 - bardzo się cieszę, że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!