22 września 2011

Prażone jabłka do słoików

Co roku robię kilka słoików z jabłkami, a z tego przepisu korzystam już po raz kolejny. Chciałam urozmaicić ten przepis więc dodałam kilka składników. Wyszły przepyszne! Takie jabłka nadają się idealnie do szarlotek lub słodkich naleśników.

Składniki:

jabłka
cukier
Opcjonalnie: kandyzowana skórka pomarańczowa, kilka goździków, cukier waniliowy

Sposób przygotowania: 

1. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Prażyć na wolnym ogniu. Można wlać odrobinę wody, by się nie przypalały.
2. Do jabłek dodać cukier, ewentualnie dodatki takie jak: cukier waniliowy, skórkę pomarańczową i kilka goździków. 
3. Gorące jabłka przekładać do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić tak do całkowitego ostygnięcia.
4. Słoiczki można zapasteryzować,choć ja nie pasteryzuję.


SMACZNEGO :)


2 komentarze:

  1. dziś spróbuję tego przepisu :-)
    wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas co roku się je robi, świetne są też jako samodzielna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!