21 września 2011

Knedle ze śliwkami

Robiąc ciasto na knedle korzystam z przepisu znalezionego w książce Specjały kuchni domowej z serii Biblioteczki Poradnika Domowego.
 

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 0,5 kg śliwek węgierek (mogą być też mrożone, tylko nie należy ich rozmrażać przed przygotowaniem)
Sposób przygotowania: 

1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować wałek o średnicy mniej więcej 4 cm i pokroić na grube plastry. Każdy plaster rozpłaszczyć, nałożyć połówkę dużej śliwki lub jedną małą śliwkę bez pestki i zlepić tak, aby knedle miały regularny okrągły kształt.

2. Gotować w dużej ilości osolonej wody od momentu zawrzenia wody przez ok. 4 minuty. Odcedzić i przelać zimną wodą.
3. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami - u mnie topione masełko i cukier, czasem cynamon. Można też podać ze zrumienioną bułką tartą z masłem lub polane śmietaną i posypane cukrem.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!