Pyszne ciasto na dwóch rodzajach biszkoptów - jeden z cappuccino, a drugi z orzechami. I do tego masa cappuccino. Efekt końcowy bardzo zadowalający. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
Biszkopt cappuccino:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka octu
- 4 łyżki wody
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki dowolnego proszku cappuccino
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt orzechowy:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1/2 szklanka mielonych orzechów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka cappuccino:
- 1 duży kubek śmietany 18%
- 1 galaretka cytrynowa
- 1/2 szklanki wody
- 1,5 szklanki mleka
- 2 opakowania śnieżki
- 2 łyżki dowolnego cappuccino (proszku)
+ czekolada mleczna do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Zrobić biszkopt cappuccino, białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Żółtka utrzeć osobno z olejem, octem i wodą na puch. Obie masy połączyć. Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i cappuccino. Delikatnie wymieszać z masą używając szpatułki. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 160*C przez 30 minut. Po przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
2. Zrobić biszkopt orzechowy. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier i po jednym żółtku. Potem dodać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i delikatnie wymieszać. Upiec i ostudzić.
3. Zrobić masę. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Wystudzić. Śnieżki ubić z zimnym mlekiem, dodać śmietanę i proszek cappuccino. Na koniec dodać tężącą galaretkę i zmiksować. Masę włożyć do lodówki i kontrolować jej konsystencję. Jak zacznie tężeć, wyłożyć na ciasto (4 łyżki masy odłożyć na wierzch). Przełożyć ciasto: biszkopt cappuccino, połowa masy, biszkopt orzechowy, połowa masy, biszkopt cappuccino. Na wierzch wyłożyć resztkę masy, całość posypać tartą czekoladą. Wstawić ciasto do lodówki.
Smacznego!!!
Witam :) wygląda pysznie 🥰 jaki rozmiar blaszki użyty w przepisie?
OdpowiedzUsuńU mnie 23x33cm.
Usuńpysznie wygląda
OdpowiedzUsuńczy biszkopt orzechowy piec w 160C 30 min?
OdpowiedzUsuńU mnie tak się piekł. Ale każdy zna najlepiej swój piekarnik i czas i temperaturę należy dobrać wedle swojego sprzętu.
Usuń