29 stycznia 2023

Gulasz z szynki z pieczarkami i papryką

 Gulasz z warzywami jest zdecydowanie moim faworytem. Sos z dodatkiem pieczarek i papryki pasuje praktycznie do każdego mięsa. W sumie na blogu jest już trochę połączeń tego typu, a ostatnio przygotowałam gulasz na bazie szynki wieprzowej. Zapraszam po przepis.

Składniki:

  • 700 g szynki wieprzowej
  • 2 nieduże cebule
  • 7-10 pieczarek, w zależności od wielkości 
  • olej do smażenia 
  • mąka do oprószenia 
  • czosnek granulowany
  • słodka mielona papryka
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy, kolorowy pieprz w ziarenkach
  • dowolne inne ulubione przyprawy 
  • 1/4 szklanki śmietanki 30% + 1/4 szklanki zimnej wody + 1 łyżka mąki 

Sposób przygotowania: 

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Posypać czosnkiem granulowanym i słodką mieloną papryką. Oprószyć też trochę mąką. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso z każdej strony. 

2. W międzyczasie cebulę posiekać, w rondlu rozgrzać olej, zarumienić cebulę. Dodać obsmażone mięso i zalać gorącą wodą tak, by przykryła mięso. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kolorowy pieprz, inne ulubione przyprawy. Gotować na małym ogniu. W międzyczasie uzupełniać wodę. 

3. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w kostkę. Warzywa dodać do sosu jak już mięso będzie miękkie. Gotować około 7-10 minut. 

4. W kubku wymieszać śmietankę, zimną wodę i mąkę. Wlać do sosu i mieszać, aż całość zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Dodaje jeszcze kminek. 

5. Gulasz smakuje nam najbardziej z kaszą gryczaną i buraczkami. 

Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!