Pączki serowe są ostatnio dość popularne. Nie ma się co dziwić, jeszcze trochę i będzie Tłusty Czwartek. Przygotowałam je z racji powoli kończących się ferii... Potem nie wiadomo, czy będzie czas, by je przyrządzić. Robi się je dość szybko i wychodzą naprawdę pyszne! A na blogu można znaleźć podobne pączki, ale na serze twarogowym (KLIK).
Składniki (na około 50 małych pączków):
- 500 g mąki tortowej
- 600 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka alkoholu (u mnie spirytus)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Serek i jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Mąkę i proszek przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki, wymieszać łyżką lub mikserem z hakami.
3. Rozgrzać tłuszcz.
4. Nabierać łyżką małe porcje ciasta ( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, ręce najlepiej mieć zwilżone olejem lub zimną wodą - łatwiej formuje się wtedy kulki). Uformować kulki, kłaść na olej i smażyć na rumiano na małym ogniu. Gotowe pączki wyłożyć na ręcznik papierowy.
5. Przestudzone pączki obtoczyć lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: (z moimi małymi zmianami) blog I love bake
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!