Pyszna zapiekanka pod beszamelem. Robiłam ostatnio na kolację, ale sprawdzi się też na obiad.
Składniki:
- 1 brokuł
- 250 g tortellini (u mnie z serem)
- 7-8 pieczarek
Beszamel:
- 500 ml mleka
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
- 50 g masła
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Tortellini ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
2. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować al dente w osolonej wodzie z odrobiną cukru.
3. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na patelni.
4. Zrobić beszamel. W rondelku roztopić masło,dodać mąkę i wymieszać. Wlać mleko, energicznie mieszać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wyłożyć tortellini, brokuła i pieczarki. Wymieszać. Całość zalać sosem beszamelowym. Piec w 180-190*C przez 30-40 minut do zrumienienia się wierzchu zapiekanki.
Musi być pyszne.
OdpowiedzUsuń