20 stycznia 2023

Spaghetti z pieczonymi warzywami i mascarpone

 Od czasu do czasu muszę przyjąć porządną porcję makaronu. Przygotowałam sos z tego, co miałam w lodówce. Polecam😊

Składniki:

  • makaron spaghetti lub inny ulubiony
  • 1/2 cukinii
  • pomidorki koktajlowe
  • kilka pieczarek
  • oliwa z oliwek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól
  • zioła kuchni włoskiej 
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • parmezan

Sposób przygotowania:

1. Pomidorki przepołowić, cukinię pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać. Wszystko umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać troszkę oliwą, dodać soli i ziół. 

2. Naczynie umieścić w piekarniku, piec w temperaturze 180*C przez 15-20 minut. W międzyczasie ugotować makaron.

3. Warzywa wyjąć z piekarnika, wymieszać. Dodać serek mascarpone, trochę parmezanu. Dodać odcedzony makaron. Wymieszać. 

4. Makaron z sosem rozłożyć na talerze. Posypać parmezanem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!