To już któryś, nawet nie wiem który przepis na ogórki konserwowe na blogu. Są w różnych rodzajach zalew. Tym razem przygotowałam takie ogórki, które nie wymagają zagotowania wcześniej zalewy. Wychodzą mega chrupiące. Podaję dwa szybkie sposoby :-)
Składniki:
Do każdego słoika pakujemy:
- niewielkie umyte ogórki
- gałązkę kopru z baldachem
- marchew pokrojoną w słupki lub plastry
- kawałek chrzanu
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- listek laurowy
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- 1-2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Wersja I:
W garnku umieścić składniki zalewy:
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 3 płaskie łyżki soli
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
Wszystkie składniki wymieszać, aż wszystko dobrze się rozpuszczą. Zalewą zalać słoiki z ogórkami i dodatkami, zakręcić. Pasteryzować przez 8-10 minut od momentu zagotowania.
Wersja II:
Najpierw trzeba przygotować słoiki z ogórkami i dodatkami. Powinny być to słoiki wielkości 800-900 ml. Do każdego takiego przygotowanego słoika dodajemy:
- 1 łyżeczkę soli
- 1 łyżkę cukru
- 3 łyżki octu 10%
Następnie dopełnić słoiki wodą. Pasteryzować przez 10 minut od momentu zagotowania.
Smacznego!!!
Sezon na ogórki w pełni, więc można kombinować na różne sposoby :D
OdpowiedzUsuńPopraw te 6 szklanek cukru bo az w dupe kole .
OdpowiedzUsuńWidać, żeś prostak i jak potrafisz delikatnie zwrócić uwagę...
Usuń