30 lipca 2022

Ogórki konserwowe bez gotowania zalewy na dwa sposoby

 To już któryś, nawet nie wiem który przepis na ogórki konserwowe na blogu. Są w różnych rodzajach zalew. Tym razem przygotowałam takie ogórki, które nie wymagają zagotowania wcześniej zalewy. Wychodzą mega chrupiące. Podaję dwa szybkie sposoby :-)

Składniki:

Do każdego słoika pakujemy:

  • niewielkie umyte ogórki
  • gałązkę kopru z baldachem
  • marchew pokrojoną w słupki lub plastry
  • kawałek chrzanu
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 1-2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Wersja I:

W garnku umieścić składniki zalewy:

  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu

Wszystkie składniki wymieszać, aż wszystko dobrze się rozpuszczą. Zalewą zalać słoiki z ogórkami i dodatkami, zakręcić. Pasteryzować przez 8-10 minut od momentu zagotowania. 

Wersja II:

Najpierw trzeba przygotować słoiki z ogórkami i dodatkami. Powinny być to słoiki wielkości 800-900 ml. Do każdego takiego przygotowanego słoika dodajemy:

  • 1 łyżeczkę soli
  • 1 łyżkę cukru
  • 3 łyżki octu 10%

Następnie dopełnić słoiki wodą. Pasteryzować przez 10 minut od momentu zagotowania. 

Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Sezon na ogórki w pełni, więc można kombinować na różne sposoby :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Popraw te 6 szklanek cukru bo az w dupe kole .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widać, żeś prostak i jak potrafisz delikatnie zwrócić uwagę...

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!