Warto mieć pod ręką zdrowsze wersje ciast. To akurat jest z mąką orkiszową pełnoziarnistą. Zapraszam do wypróbowania.
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kawy zbożowej
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
- 3 duże jabłka (u mnie szara reneta)
- wiśnie, świeże lub mrożone
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
2. W misce połączyć obie mąki, kawę zbożową, orzechy mielone, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon.
3. W osobnej większej misce ubić jajka z cukrem na puch. Następnie dodać olej cienką stróżką, wymieszać. Dodać mąki z dodatkami i zmiksować do połączenia się składników.
4. Na koniec dodać jabłka i wymieszać łyżką.
5. Blaszkę wyłożyć papierem, wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć wiśnie (mrożone lub świeże).
6. Piec w 180 at. Przez 40-50 minut - do suchego patyczka. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Ślinka cieknie na sam widok :D
OdpowiedzUsuń