16 lipca 2022

Ciasto orkiszowe z jabłkiem i wiśnią

Warto mieć pod ręką zdrowsze wersje ciast. To akurat jest z mąką orkiszową pełnoziarnistą. Zapraszam do wypróbowania. 

Składniki: 
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kawy zbożowej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 3 duże jabłka (u mnie szara reneta)
  • wiśnie, świeże lub mrożone
Sposób przygotowania:
 
1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. 
2. W misce połączyć obie mąki, kawę zbożową, orzechy mielone, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. 
3. W osobnej większej misce ubić jajka z cukrem na puch. Następnie dodać olej cienką stróżką, wymieszać. Dodać mąki z dodatkami i zmiksować do połączenia się składników. 
4. Na koniec dodać jabłka i wymieszać łyżką.
5. Blaszkę wyłożyć papierem, wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć wiśnie (mrożone lub świeże).
6. Piec w 180 at. Przez 40-50 minut - do suchego patyczka. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!