Przepyszny sezonowy omlet z leśnymi borówkami. Naprawdę prawdziwa uczta dla podniebienia 😋😉🙂
Składniki:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- jogurt naturalny typu greckiego
- borówki leśne
- masło do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i ubić. Dodać żółtka i mąkę, delikatnie połączyć.
2. Na patelni rozgrzać masło. Wlać masę i smażyć na małym ogniu - przez 2-4 minutki. Uwaga, by nie przypalić. Odwrócić na drugą stronę, najlepiej za pomocą dwóch łopatek, albo jednej szerokiej. Z drugiej strony smażyć nieco krócej.
3. Gotowy omlet przełożyć na talerz. Posmarować jogurtem naturalnym, posypać jagodami i udekorować. Od razu podawać.
Smacznego!!!
U mnie dzisiaj jagody wylądowały w jagodziankach :D
OdpowiedzUsuńSuper!
Usuń