22 lipca 2022

Omlet z jagodami

 Przepyszny sezonowy omlet z leśnymi borówkami. Naprawdę prawdziwa uczta dla podniebienia 😋😉🙂

Składniki:

  • 2 jajka
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • jogurt naturalny typu greckiego
  • borówki leśne
  • masło do smażenia 

Sposób przygotowania:

1. Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i ubić. Dodać żółtka i mąkę, delikatnie połączyć. 

2. Na patelni rozgrzać masło. Wlać masę i smażyć na małym ogniu - przez 2-4 minutki. Uwaga, by nie przypalić. Odwrócić na drugą stronę, najlepiej za pomocą dwóch łopatek, albo jednej szerokiej. Z drugiej strony smażyć nieco krócej.

3. Gotowy omlet przełożyć na talerz. Posmarować jogurtem naturalnym, posypać jagodami i udekorować. Od razu podawać. 

Smacznego!!!


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!