Przyszła pora i na ogórki. W tym roku ukisiłam już 30 słoików, zrobiłam też 12 konserwowych. A najmniejsze ogóreczki przygotowałam takie w zalewie musztardowej. Będą w sam raz do chrupania w towarzystwie kanapki 😂
Składniki:
- ok 2 kg malutkich ogórków
- 1 litr wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli niejodowanej
- ziele angielskie
- gorczyca
- ząbki czosnku
- 1 nieduża czerwona papryka
- 2 pełne łyżeczki musztardy (dowolnej o kremowej konsystencji, u mnie kremska)
Sposób przygotowania:
1. Ogórki dobrze umyć, osuszyć. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Czosnek obrać.
2. Do każdego słoika włożyć ciasno ogórki, po 1 ząbki czosnku, po 1/2 łyżeczce gorczycy, po 2-3 ziarenka ziela angielskiego. Następnie dodać po łyżce pokrojonej papryki.
3. Wodę, ocet, cukier i sól umieścić w garnku. Zagotować. Zdjąć zalewę, chwilę odczekać, po czym dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Zalewą zalać ogórki, zakręcić i pasteryzować 10-15 minut od momentu zagotowania.
4. Ogórki będą gotowe do spożycia po 2-3 miesiącach leżakowania w piwnicy. Z podanej porcji wyszło mi 8 niedużych słoików.
Smacznego!!!
Wyglądają niezwykle apetycznie :-) W zalewie musztardowej robię mini patisony, też pycha!.
OdpowiedzUsuńU mnie mama też kisi, ale nie aż na taką skalę :D
OdpowiedzUsuńU nas kiszone to podstawa. W tamtym roku miałam prawie 60🙂
Usuń