20 lipca 2022

Mini ogórki w lekkiej zalewie musztardowej

 Przyszła pora i na ogórki. W tym roku ukisiłam już 30 słoików, zrobiłam też 12 konserwowych. A najmniejsze ogóreczki przygotowałam takie w zalewie musztardowej. Będą w sam raz do chrupania w towarzystwie kanapki 😂

Składniki:

  • ok 2 kg malutkich ogórków
  • 1 litr wody 
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli niejodowanej
  • ziele angielskie
  • gorczyca 
  • ząbki czosnku 
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • 2 pełne łyżeczki musztardy (dowolnej o kremowej konsystencji, u mnie kremska)

Sposób przygotowania:

1. Ogórki dobrze umyć, osuszyć. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Czosnek obrać. 

2. Do każdego słoika włożyć ciasno ogórki, po 1 ząbki czosnku, po 1/2 łyżeczce gorczycy, po 2-3 ziarenka ziela angielskiego. Następnie dodać po łyżce pokrojonej papryki. 

3. Wodę, ocet, cukier i sól umieścić w garnku. Zagotować. Zdjąć zalewę, chwilę odczekać, po czym dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Zalewą zalać ogórki, zakręcić i pasteryzować 10-15 minut od momentu zagotowania. 

4. Ogórki będą gotowe do spożycia po 2-3 miesiącach leżakowania w piwnicy. Z podanej porcji wyszło mi 8 niedużych słoików. 

Smacznego!!!


3 komentarze:

  1. Wyglądają niezwykle apetycznie :-) W zalewie musztardowej robię mini patisony, też pycha!.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie mama też kisi, ale nie aż na taką skalę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas kiszone to podstawa. W tamtym roku miałam prawie 60🙂

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!